30.03.2018 Птахів зустрічай!

Весна для птахів — це пора будівництва гнізд. Ми можемо допомогти їм у цьому, підготувавши місцину у своєму подвір’ї, неподалік будинку, там де птахам буде зручно розташувати гніздо. А для видів, що оселяються в дуплах дерев, як це роблять, наприклад, синиці чи шпаки, можна змайструвати штучну гніздівлю. Але важливо пам’ятати про безпеку її майбутніх мешканців. Розташовуйте такі гніздівлі в місцях, недоступних для котів, інших дрібних хижаків, а також людей. Діаметр вхідного отвору — льотка — для різних видів різний. Синиці великій буде зручно впурхувати до льотка діаметром 3,2 см; синиця блакитна менша за розміром, тому й льоток для неї має бути меншим, зокрема 2,8 см; горобці польові й хатні оселяться в гніздівлі з отвором діаметром 3,5 см, а шпаки — 4,5 см. Штучні гніздівлі, які часом продаються у супермаркетах, не завжди придатні для повноцінного мешкання птахів, оскільки мають занадто великі льотки, гладенько вистругані та тонкі дошки чи пофарбовані токсичними фарбами. Такі домівки не зможуть створити птахам, їхнім яйцям і пташенятам потрібного захисту. Особливо важливо, щоб дошки гніздівлі мали шершаву поверхню зсередини. Адже щоб покинути гніздівлю, птах не може злетіти — занадто мало місця для цього, тому він чіпляється лапками за стінки й випурхує зі свого житла.

Але звісно, що природні дупла у дереві є найкращою домівкою для птаха, тому варто залишати в подвір’ї чи в парку старі, дуплисті дерева. Можливо, вони не такі вже й естетично привабливі для нас, людей, але ж є справжнім подарунком для пернатих сусідів, що тішитимуть нас своїм співом навесні.

Птахи також полюбляють робити гнізда у густих кущах, чагарниках і живоплотах. Насаджуючи живоплоти навколо своїх домівок, ми дбаємо й про птахів, надаючи їм більше можливостей для гніздування. Що різноманітнішими будуть кущі й живоплоти, яких ми насадили в своєму саду, то більше птахів зможуть загніздитися в них.

Кiлькiсть переглядiв: 169

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.